Skip to content

Prirodni sapuni

U suradnji s prirodom – sapun dobiven hladnim postupkom

Gardenica sapune radim ručno, hladnim postupkom.
Reakcija stvaranja sapuna (koja se naziva saponifikacija) započinje miješanjem svih sastojaka i u ovakvom načinu izrade ona se odvija spontano, bez dodatnog zagrijavanja i traje određeno vrijeme… vrijeme provedeno u izradi sapuna je vrijeme za mene. Ulja i maslaci koje koristim su divni, bogati, njegujući i moja je misija da ih očuvam tijekom izrade kako bi vi mogli uživati u vremenu za sebe.

Ulja i maslaci

Kako nastaje sapun?

Sapun dobiven hladnim postupkom izrađuje se miješanjem masnoća (ulja, maslaca, masti) i jakih baza (natrijev hidroksid za izradu krutih sapuna ili kalijev hidroksid za izradu tekućih sapuna). Miješanjem ulja i baza dolazi do kemijske reakcije koja se naziva saponifikacija. U procesu saponifikacije nastaje sapun (natrijeve/kalijeve soli masnih kiselina) i glicerol.

Proces saponifikacije traje dokle god ima slobodne baze u smjesi, odnosno dok se sva baza ne spoji s masnim kiselinama i pretvori u sapun. Kako bi se spriječila mogućnost da ostane nesaponificiranog hidroksida u smjesi, dodaje se suvišak ulja koji osim što osigurava da se sva baza saponificira, dodatno hidratizira i njeguje kožu.

Glicerol koji nastaje tijekom reakcije, ostaje u sapunu i također njeguje i vlaži kožu.

Što se sve u sapunu skriva?

Za izradu sapuna neophodni su samo ulje i baza, no osim njih u sapun se može dodati mnogo drugih sastojaka kako bi se poboljšala kvaliteta sapuna, dodala njegujuća svojstva i stvorio privlačniji izgled i miris. Najčešći dodaci su: eterična ulja, kozmetički mirisi (parfemi), prirodne ili umjetne boje, gline, sušeni biljni materijal, zrnca kave, maka, mlijeko i mliječne prerađevine životinjskog i biljnog porijekla, med, a čak i pivo ili vino! Mogućnost odabira i kombiniranja sastojaka gotovo je neograničena.

O izboru sastojaka, njihovom omjeru, načinu dodavanja u sapun ovisi kvaliteta sapuna.

Gardenica voli:

  • najkvalitetnija hladno prešana organska ulja i maslace
  • eterična ulja sa blagotvornim djelovanjem na kožu
  • prirodne gline
  • biljne macerate.

Sapun koji voli prirodu – hladni postupak

Kod hladnog postupka dobivanja sapuna, smjesa masnoća i baze se ne zagrijava. Tako se čuvaju ljekovita prirodna svojstva ulja. Izvor topline koristi se samo da bi se otopili maslaci ukoliko ih koristimo za dobivanje sapuna. Početak saponifikacije potiče se samo intenzivnim miješanjem, bez dodatnog zagrijavanja, a nakon toga puštamo prirodi da odradi svoje. Treba joj dan – dva da od smjese ulja i baze napravi sapun. I slijedećih 4-6 tjedana zrenja kako bi sapun postao čvrst, postojan, blag za kožu i njegujuć.

Proizveden uz minimalan utrošak energije, i pakiran u kutije koje su reciklabilne, kompostabilne i biorazgradive,  utjecaj ovakvog sapuna na okoliš je neznatan.

Priroda je moj vrt. Neka postane i vaš. Uronite u prirodu i uzmite vrijeme za sebe.

Sapun ugljen i glina Gardenica sapuni